torsdag 8 juni 2017

kända författare
HOMEROS: det finns två stora dikter som berättar om trojanska kriget. det heter Iliaden och Odysséen och man tror att de är skrivna av Homeros. Homeros han skrev dikter i Epos Homeros levde ungefär fem hundra år efter det trojanska kriget.


 Iliaden: den handlar om en kung som heter Menelaos och han var gift med världens vackraste kvinna Helena. Paris (prins av Troja) kom och skulle framförhandla och då vart han kär i  Helena och hon blev även kär i han. så då flydde han med henne till sitt hem land Troja. då blev Menelaos arg och samlade en stor arme och startade krig mot Troja. när dom börjar kriga så vill inte Akilles kriga för att kung Agamemon har tagit en slavdrivarna som han var förtjus i. sen när han börjar kriga så går det plötsligt bättre för grekerna men dom vinner inte kriget och Akilles dör för att han blir träffad av en pill i foten. för att när han föddes så doppade hans mamma han i heliga floden Styx som gjorde han odödlig men hon doppade aldrig foten.FABLER:

Fabler är en kort berättelse som oftast handlar om djur. en fabel  handlar om hur illa det kan gå om man gör fel och hur man kan bli belönad om man gör något bra. fabler ska människor men framför allt barn som ska lära sig om hur man ska uppföra sig. fablerna berättades säker flera hundra år före man skrev ner dom. i Grekland sägs det att det levde en slav som hette Aisopos som har skrivit många fabler. man vet inte mycket om han men man kan fortfarande läsa fablerna.


MYTER:

Sådana sagor som handlar om det gamla gudarna och deras sätt att styra över människorna kallas myter. ordet myt betyder egentligen berättelse, rätt, slätt. ingen känner till författarna till myterna, många är diktare och som har använt myternas gudar.


EPOS:

det är långa berättelser som är skrivna på vers och handlar om en hjälte.


DRAMA:

drama den kan både vara glad och ledsen
alltså tragedi och komedi.


LYRIK: det är korta texterna som är skrivna poetiskt, som oftas förmedlar en känsla eller en bild.SOFOKLES:

Sofokles har skrivit mer än hundra dramer men bara sju stycken är bevarade och finns kvar än idag.
år 466 deltog han i en drama tävling och han van över den stora mästaren vid namn Aiskylos, sen var hans lycka gjord. men Sofokles förnyade tragedin kan man säga. han utökade rollerna, han använde statyer som såg mer ut som människorna, och handlingen är lika grym och ödesmättande.


SAPFHO:


Sapfho hade en  skola för kvinnor som skulle gifta sig, där lärde hon ut hur man betedde sig och hur man diskar och allting annat. men det sägs att hon vart kär i en av hennes egna elever som hon skrev en dikt om.1 kommentar:

Söka jobb Ludvig 8A

Enligt detta test så var det 101 yrken som som passade mig där 12 av dem var perfekt matches. Jag tycker att detta test passade ganska br...