onsdag 24 maj 2017

Antikens Grekland

Antikens Grekland

Kretas förstahögkultur
Kretensarna drev redan i börja med handel och drev den med rika delar av världen dom hade tät kontakt med Egypten men även i Främre Orienten.
Dom gamla teckningarna på Kreta liknar dom Egypten vilket kan bero på att dom hade nära kontakt med varandra.
I Aten så var saker likadant som i på Kreta dom var fredliga och brydde sig inte så mycket om saker och ting som krig men det gjorde spartanerna och det betyder att bara visa barn fick leva dom som svimmade i vin dom fick vargarna äta men det fanns ingen anledning för det för utom att alla var tvungna att vara tuffa men dom brydde sig fortfarande om att ha barn eftersom att det var otillåtet att vara gift vilket bara gällde dom vuxna tas vi vet inte når man blev vuxen i deras samhälle tragiskt nog så det kommer du inte få veta och håll dina förhoppningar låga är bara ett fredligt förslag av mig till dej som en människa men till backa till ren fakta så var 90% av befolkningen slavar eller krigsfångar som blev ´behandlade som skit vilket betyder att historian fortsätter från början till slutet i deras samhälle fortsatte några hundra år till.
Grekerna byggde plattformar ut från bergen som gick ut dom byggde senare små murar  kanske ca 15 cm sen fyllde dom den med jord och  så planterade dom saker och ting, med hjälp av detta så kunde dom  mata befolkningen med mat det som var över sålde dom för pengar.
Med hjälp av all sten och sand så var det enkelt att göra hus och gator.
Antiken står för tiden mellan 3000 f.k och 500 e.k just efter romarrikets fall 476 e.k.
Antiken kallas för Europas rötter p.g.a att allt började vi började att göra förbättringar för alla människor adel såväl som slavarna vi startade bygga samhällen och regler som alla måste följa detta funkade  ganska bra i början men i slutet så blev saker mörkare i medel tiden så fångade man personer från andra samhälle använde dom hur man ville och sen så blev krigarna torterade för att få ut fakta och sen mördade desto snabbare man berättade så fick man dö men i Grekland så dödade man inte slavar sådär slavar kunde ha svåra jobb men även enkla dom kunde vara tunga och lätt en slav gjorde vad ägaren sa att dom skulle göra.
I antikens Grekland så var det inte ovanligt med små ensamma städer och t.ex Aten bestod inte av flera städer men senare så blev det fler städer fast det var i andra samhällen.
En stadsstat växer fram som i början något liknade en koloni som blev större med tid vilket har bevisats i inkafolket osv i många fall så vara stad för ca 300-400 år men det kan vara mycket kortare men även längre ett rike kan byggas på lika lång tid kan det även falla t.ex ett rike som byggs på en dag kan falla på en dag.
Igenom att göra olika kolonier så skulle man kunna se hur det ser ut på olika ställen man skulle kunna öka befolkningen få fakta från nya ställen man lär sig saker av det vad som finns och vad som inte finns.
Grekerna handlade med oljor,djur,människor,redskap i dom medelstora husen så fanns det till och med en verkstad samt en shop.
Grekerna handlade med alla möjliga saker men i olika städer så funkade saker och ting med  hjälp av alla i andra så var det bara ett få utvalda personer


ATENA OCH SPARTA

I Aten så tränade man männen ifall det blev krig.
I början så kunde dom fattiga bara skaffa slangbellor eller pilbågar men senare så kunde man köpa en lättare sorts skyddsplatta tillsammans med ett långt spjut vilket också gjorde att alla klasser kunde ha samma skydd för samma pris.
Med denna nya sort av skydd och vapen så blev det en ny strategi som dom använde dom sprang tillsammans i en linje mot fienden med spjuten och dom slogs tillsammans vilket gjorde att dom vann många slag mot stark motståndare.
I Aten så var man fredligare men i Sparta så tränade man men man levde även in hus gjorda av lera och andra saker man fokuserade mest på krig för att kunna ta och erövra saker och ting det verkade vara ett nöje för männen men kvinnorna så var det mest att ta hand om barnen och *huset* kvinnorna hade även slavar som kunde göra en del av allt arbete varenda familj på 3 hade ca 27 slavar.

Hur Aten och Sparta styrdes.

Aten styrdes med hjälp av invånarna vissa personer hade med hjälp av andra kontroll över staden för ca en månad i Sparta  så fanns det en kung, Sparta låg ofta i krig och i krigen så dog en del av männen och man fruktade att slavarna skulle ta över men det hände aldrig.
Aten styrdes med hjälp av en simplare version av demokrati som inte tog flera veckor på sig bara på att besluta på något simpelt och enkelt men det är fortfarande imponerande för den tiden.
Demokrati är ett system som fungerar med hjälp av befolkningen som röstar på olika saker som har en förändring på befolkningen men det gäller även på mindre saker.
Monarki är då man har en ensam härskare som tar besluten över allt som har en förändring på allt från ekonomi och armen till sjukvården.
Folkförsamlingar hölls i Aten för att fatta beslut.
Råden för kungen kom ofta från hans rådgivare.
Det var bara män som fick och röstade medans kvinnorna stannade hemma och tog om hemmet i vissa fall så hade dom några slavar att hjälpa till
I Sverige så får båda könen rösta men ingen måste rösta.


De Olympiska spelen och deras GUDAR.

De såg gudarna som något som kunde servera dig på ett silver fat eller så kunde du bli utkastad och mördad p.g.a gudarnas vilja.
Zeus var himmelns gud han kunde skapa hemska stormar men han kunde även ta och skapa sköna härliga vindar,
Poseidon kunde ta och förstöra varenda båt men kunde även döda all fisk tas han hade kontroll över havet.
Hades kunde förstöra varenda död själ och sedan bli mördad av Zeus men ja...
Apollon var ljuset och konstens gud.
Afrodite var en familj guden som kunde skapa och förstöra ett förhållande men även skapa tas man kan ej skapa något man ej kan förstöra.
Dionysos är fruktbarhetens guden men han blev senare vinets gud
Athena är visdom,hantverk,krig,diplomati,vävning,poesi,medicin,handel.
Oraklet i Delfi är en spå kvinna i en stad som många stack till för att få veta deras öde.
Dom dyrkade gudarna igenom att ha uppoffringar event t. ex de olympiska spelen.
Det var fem kamp med brottning spjut och diskus kastning samt hoppning och löpning/springa längre eller kortare sträckor.

Maktkampen och Krigen

Det var Persien och Grekland men Grekland slogs även mot sig själv anledningen var att ha kontroll över handeln resultatet var att då Makedonien attackerade så kunde Grekland inte ta och försvara sig själv.
Hellenism är en blandning på alla möjliga kulturer  det var något alla kunde vara med på men det var många som inte ville vara en del av Hellenism men religion fortsatte ett långt tag men slutade i rom där det blev en ny religion som tog över som senare blev utbyt.
Alexander den store lämnade ett stort rike efter sig då han dog men de 3 som ville ta över riket men dom kunde inte bestämma vem som skulle ha kontroll så riket delades i 3 i den grekiska delen så var det många inrikes krig och efter många år så attackerade Makedonien Grekland vars krigs makt hade blivit sämre än spartanernas livskvalitet.
Grekisk filosofi och vetenskap

Pythagoras: Pythagoras sats
Sokrates: Revolutionerande filosof 
Platon: Den som lärde Aristoteles om filosofi och han är troligt vis den mest inflytelserika personen inom västerländsk gibberish.
Aristoteles:Lärde  många personer om saker och var även en anledning till att Aristotelism skapades han lärde många personer om filosofi men blev anklagade för döden av Alexander den store på grund av att han hade trådar mellan sig och Makedonien   
Aristarchos: Hans mål var att förklara Homeros från insidan och utsidan.
Arkimedes: Han är en person som blev ryktbart känd för sina tillskrivna uppfinningar.


Kända författare och dom första teatrarna

Aischylos: Han tillhörnder de en atensk adelsätt, och är den äldste av de grekiska dramatiker, vilkas verk bevarats till vår tid.
Menander: Blev mest känd för sina komedier och lustspel och inte av drama.

2 kommentarer:

  1. Skriv färdigt om författare, texter, budskap och genrer från antiken och meddela mig då du är klar.

    SvaraRadera

Söka jobb Ludvig 8A

Enligt detta test så var det 101 yrken som som passade mig där 12 av dem var perfekt matches. Jag tycker att detta test passade ganska br...