torsdag 8 juni 2017

Grekland Uppdrag 7

Den antika Grekland är mycket känt för att ha idrottstävlingar, men det var inte det enda de tävlade i, de höll också på med teater. Varje år regelbundet utfördes tävlingar i teater, vinnaren var författaren som hade skrivit det bästa skådespelet och den personen röstades fram av publiken. De första teatrarna som utfördes i Grekland hade ej några skådespelare, det var bara en dialog hölls mellan en grupp skådespelare (kör), efter man hade blivit trött på detta enkla viset att redovisa ett skådespel började man använda sig av manliga skådespelare som uppträdde medans kören berättade sin dialog. Alla skådespelare hade en egen specifik roll och bar olika masker för att publiken skulle kunna se vilken sorts människa de spelade som i teatern. Skådespelarna använde sig av tydligt kroppsspråk, masker och klädsel för att publiken verkligen skulle förstå vad det var som hände under teatern.Det finns många författare som är berömda för sina skådespel som Aischylos, Sofokles eller Euripides. De skrev många teatrar, dessa teatrar berättade mycket om livet, de berättade om hur lyckan kunde snabbt vända sig till olyckan och hur lite en människa kunde göra för att påverka det ödet som gudarna hade gett den.

Genrer
I antikens Grekland använde man sig av många genrer, det fanns myter, fabler,dramer, lyriker och epos. Alla dessa olika genrer har som några författare som nästan representerar de, dess teatrar/berättelser är väldigt kända och har blivit berättade väldigt länga.

Tragedi (Drama)
Drama hade 2 olika kategorier, tragedi och komedi. Tragedi betyder egentligen bocksång, de grekiska orden tragos (bok) och oide (sång),tragedier hade några typiska saker som de måste ha för att identifieras som en tragedi, det är:

 1. Det måste vara allvarligt.
 2. Det var ett olyckligt slut.
 3. De byggdes på grekiska myter och hjältesagor.
 4. De kunde ibland ha inslag av moderna moraliska frågor.
 5. Brukar innehålla en människa som lider fysiskt och/eller mentalt.
 6. Och de är dramatiska.


En känd grekisk författare som heter Sofokles har faktiskt skrivit en tragedi som heter “Kung oidipus”, den sagan handlar om en spådom, denna spådom var att Oidipus (Laiuses son) skulle dräpa sin far och gifta sig med sin mor. Laiuses hade hört denna spådom och ville ej att den skulle slå till så han tog sofokles (Som nu var en bebis) och spikade fast hans fötter i marken. Några herdar fann han och tog hand om honom, senare tog kung Polybos hand om Oidipus eftersom att han inte hade några barn själv. När Oidipus blev stor blev han spådd och fick höra den dystra sanningen, han lämnade riket Korint för att han visste aldrig att han var adopterad och trodde att att Polybos och hans fru var hans föräldrar. På vägen dödade han sin biologiska fader (Som var kung över Thebe) fast han visste ej om det. Efter detta gjorde han ett hjältedåd och blev kung av Thebe, senare fick han barn med sin mamma och fick höra den dystra sanningen av en spådommare. Då valde han att plocka ut sina ögon och hans mamma/fru hängde sig själv. Budskapet med denna tragedin var att man kan ej förändra på sitt öde.

Komedi (Drama)
En komedi kan däremot var lite annorlunda, komedi är motsatsen till tragedi de måste ha vissa saker för att identifieras som en komedi som:

 1. Underhålla publiken.
 2. Lyckligt slut.
 3. Syftar att väcka glädje i publiken
 4. Drama
 5. Och ibland gudar.


Jag kommer inte gå in på någon speciell komedi fast jag kommer nämna några kända författare som skrev komedier. Aristofanes var en känd komedi författare som skrev många komedier som till exempel lysistrate, den handlar om att alla kvinnor i Athen och Sparta går i sexstrejk för att få stopp på kriget mellan de.

Myter
En annan genre var myter, myter var också en känd genre i antikens Grekland. De typiska sakerna med myter var att:

1. Var ofta gudar med
2. Mytiska varelser fanns
3. Lärde oftast människor hur man skulle vara/leva
4. Och hade oftast ett lyckligt slut

Många myter vet man ej författaren, det brukade ej finnas någon för att man trodde att det som hände i en myt var på riktigt, inte påhittat av någon författare som Sofokles. En väldigt känd myt är Herkules, det finns väldigt många versioner om Herkules för att samma myt har blivit berättad gång på gång i flera generationer. Nu kommer jag berätta kortfattat om Disneys version av Herkules,

Det börjar med att Herkules är född som en hel gud (Andra versioner är han ej det), sedan får Hades en idé att ta över Olympos och ta över makten, innan han försöker med detta går han till 3 spå väsen och frågar om han kommer klara det, de säger att han kommer klara det om Herkules ej strids. Hades förgiftar sedan Herkules så att han blir en halvgud. När Herkules sedan växer upp går han till ett tempel och frågar gudarna vart han hör hemma, då säger Zeus att han är en halvgud och kan bara komma hem om han utför hjältedåd och blir en gud. Efter många hjältedåd dör en kvinna som Herkules älskar och då vill han byta med Hades, han vill byta sin själ mot hennes och medans han dyker ner i själarnas hav blir han en riktig gud och överlever men samtidigt drog upp sin älskade. När han kommer upp till Olympos säger han till sin fader Zeus att ett liv utan sin älskade inte är ett liv han vill leva så han blir en människa och lever lyckligt i resten av sina dagar.
Budskapet med denna berättelse är att hjärtats styrka är viktigare än kroppens.


Fabler
En annan genre är fabler, fablers speciella saker är:

1. Ett budskap
2. Och Innehåller djur

En ganska känd fabel som har blivit berättad är hunden och benet, denna fabel har dessa kriterier, den innehåller djur och har ett budskap. Den börjar med att en hund har snott kött från en människa, när hunden kommer ner till en flod ser han en annan hund (Som egentligen är hans spegelbild i vattnet). Han ser den andra hunden och att den håller också i en köttbit, han tror däremot att den andra köttbiten är större så han försöker norpa den av den andra hunden, detta misslyckas och han tappar sin köttbit.
Budskapet med denna fabel är att man ska inte vara girig.

En författare som skriver fabler är Aisopos, han har till exempel skrivit pojken och vargen, räven och druvorna och sköldpaddan och haren.

Epos
En annan genre är epos, epos är vanlig genre i det antika Grekland, de brukar ha dessa kriterier för att vara en epos:

1.Väldigt långa
2.Skrivs på vers (Lättare att komma ihåg)
3.Gudar brukar vara involverade
4.Mystiska varelser brukar vara involverade
5.En hjältar

En väldigt känd epos är Odysséen, det var Homeros som skrev den.

Odysséen handlar om en person som heter Odysseus, han var med i kriget mellan Troja och Grekland, i slutet av kriget var han med i den trojanska hästen, han och 29 andra var i den, det var en fejkgåva till Troja. Efter segern så sa han "Jag Odysseus, besegrade Troja", gudarna gillade ej detta för det var ju de som hade låtit de besegra Troja. På vägen hem tillbaka till Grekland straffade Poseidon de med att blåsa bort de och skapa stormar, detta ledde till att de spolades upp på en strand vid en ö, denna ön trodde de först var Grekland fast sanningen var mycket värre. De gick först in i en grotta och hittade ost där, efter några timmars väntande dök en cyklop upp och frågade vem de var, då sa Odysseus att han var "ingen" och att de andra var hans besättning. Cyklopen åt upp några av hans besättning och då tänkte Odysseus ut en plan, de skulle ge allt deras vin till cyklopen så att han skulle somna, då kunde de trycka in en påle i hans öga. De gjorde detta och det fungerade, sedan flyttade cyklopen på stenen för att låta sina djur ut och då greppade Odysseus och hans besättning fast under djuren och kom ut ur grottan och sprang ner till båten. Efter detta tyckte gudarna att Odysseus hade blivit straffad nog så han kom hem till sin fru som inte hade bortgift sig på 20 år. 

Lyrik
Den sista genren är lyrik, dess normala kriteringar är:

1.Korta
2.Och Skrivna på vers

En känd författare som gjorde många lyriker är Sapfo, en känd lyrik som han skrev


**WORKING IN PROGRESS**

1 kommentar:

 1. Joakim! Ditt arbete är fantastiskt hittills! Du visar mycket goda förmågor att gällande detta område.

  SvaraRadera

Söka jobb Ludvig 8A

Enligt detta test så var det 101 yrken som som passade mig där 12 av dem var perfekt matches. Jag tycker att detta test passade ganska br...