torsdag 31 maj 2018


Om inte Jordbruket hade effektiviserats och moderniserats. Det här gjorde så man fick överskott i mat. De gjorde så det blev positivt bland människor och samhället. Industrisamhället började växa fram. Men då minskade antalet lant arbetare. I lantbruket så kunde mindre personer inte producera lika mycket mat till allt fler personer.


Jordbruket blev mer moderniserad med hjälp av slåttermaskinen, tröskverk, mejerimaskiner och konserveringsmetoder.


Under 1700–1850 så skede en stor förändring det var att maskinerna tog över jobbet som hantverkarna gjorde för att maskinerna gjorde ett billigare jobb. Maskinerna producerade även mer än hantverkarna gjorde under samma tid.


Svenska tändsticksindustrin gjorde så många arbetare blev drabbad av fosforförgiftning. Förgiftningen gjorde så att käkbenen smälte ihop. Och då dog många. Det fanns ingen sjukpenning och det var sällan man fick ersättning. Alvarliga skador innebar oftast fattigdom och man arbetade ofta långa dagar och det var vanligt med 14 timmars dag. 1881 förbjöds det för 15 åringar att arbeta mer än 10 timmar. 1913 så kom folkpensionen man fick den när man var 67 år.


1938 så tecknades ett historiskt avtal mellan fackföreningsrörelsen och de svenska arbetarna. Detta hände i saltsjöbaden utanför Stockholm. Och detta avtal tecknades av Landsorganisationen(LO). LO företrädde de svenska arbetarnas fackföreningar, och svenska arbetsgivarföreningen (SAF) som samlade stora delar av Sveriges företagare.  

1 kommentar:

  1. En bra beskrivning av industrialiseringen och dess påverkan på arbetsförhållandena i Sverige. Färre antal Jordbrukare kunde producera mer grödor så att även stadsborna kunde köpa sin mat av dem.

    /Eva-Lena

    SvaraRadera

Slavhandel Melissa

Slavhandel Förr & Nu Blogginlägg Slavhandeln har funnits under en lång period. Slavhandeln startade först på 1500-Talet...