onsdag 7 juni 2017

Kända författare uppdrag 7                                                     Uppdrag 7 

                                                Kända författare 

                                                         
  

Fabler: Fabler är en kort berättelse, som ofta har ett djur i huvudrollen. I en fabel händer det något som skall visa hur illa det går, om man handlar fel, eller hur bra det går, om man är klok och snäll. Av fabler ska människor- kanske framföra alla barn- lära hur de bör uppföra sig. Det fanns en slav som hette Aisopos. Han sägs har författat många fabler. Vi vet inte mycket om Asiopos, men hans fabler kan vi fortfarande läsa. Men det tog flera hundra år innan någon tog och skrev ner dom. 

  

Myter: Sådana sagor som handlar om de gamla gudarna och deras sätt att härska över människor kallas för (MYTER) ordet `myt´ betyder egentligen berättelse, (RÄTT OCH SLÄTT). Myternas författare känner man inte. Men många är de diktare  som har använt myters gudar, människor och händelser i sina egna pjäser. Dikter och historier.   Lyrik: En lyrik är som samma sak som en dikter och en poesi, och dom kan framföras både läsandes och sjungandes. 

   

Drama: Drama finns i två olika typer av texter: Dom är (Tragedi och Komedi), skillnaden mellan dom tvår är att  Tragedi har ett olyckligt och Komedi har ett lyckligt. 

  

Epos: En Epos är en lång berättelse som (ALLTID) är skrivna på en vers, och har (ALLTID) med sig en hjälte i bilden/texten/filmen. 

  

Sapfo: Sapfo var en tjej som levde på en ö som hette Lespos. På ön hade det en skola för unga kvinnor som skulle/ska gifta sig. Där hon lärde som som ska gifta sig hur dom ska vara på sitt bröllop. Sapfo skrev massa (Lyrik) där det handlar om kärlek och sånt. 

  

Sofokles: Sofokles har skrivit mer än hundra dramer och sju av dom är Tragedier som är bevarade. År 466 deltog Sofokles i en drama tävling i Athen.  Homeros: Homeros var en känd författare under antiken Grekland. Han texter är skrivna baserat på de trojanska, men efter han levde 500 år efter det hade utspelats sig kan man inte läsa faktan utan bara Eposen. Homeros har skrivit många kända texter till- exempel Odyssén och Liaden. 


1 kommentar:

  1. Du visar att du har kunskaper på området litteraturhistoria.

    SvaraRadera

Söka jobb Ludvig 8A

Enligt detta test så var det 101 yrken som som passade mig där 12 av dem var perfekt matches. Jag tycker att detta test passade ganska br...