måndag 22 maj 2017

Författare

Författare
I Rom skrev man på många olika sätt. Till exempel fabler, drama, myter, lyrik och epos. I fablerna var det alltid djuren som var huvudpersonerna. Det skulle lära människorna om hur man skulle bete sig. På den tiden var fablerna inte för barn. Fablerna var för vuxna.
Myterna handlade däremot om de gamla gudarna och deras sätt att härska över människor. Ordet myt betyder egentligen berättelse. Författarna till myterna är okända.
Drama kunde handla om både humor och sorg. Man tävlade i drama. De humoristiska hade ett lyckligt slut och de sorgliga hade ett sorgligt slut. En känd person inom dramat hette Sofokles. Tragedi var ett sorgspel. Talet sju är magiskt. Sofokles har skrivit mer än hundra dramer men bara sju stycken har varit tragedier. Aiskylos har skrivit 80 stycken dramer. Bara sju stycken är bevarade. Dem andra är förlorade.
Den mest tragiska av alla tragediförfattare var Euripides. Han utvecklade också dramat. Människornas starka känslor eller passioner är viktigast i hans tragedier. de starka känslorna är sådana som svartsjuka och kärlek. Det typiska med lyrik var att det var korta texter skrivna på vers. Det typiska med epos var att det var långa texter skrivna på vers. Det var alltid en hjälte i huvudrollen. Det handlade mycket om krig.
Vergilius var född 15 oktober 70 f.Kr i Italien. Han dog 21 september 19 f.Kr i Italien. Vergilius var en romersk poet. Han är mest känd som författare till det romerska nationaleposet Aeneiden. Vergilius bevarade episka dikter.
Catullus var född i Italien. Catullus skrev lyriker och var romersk poet. Han skrev mycket om kärlek.
Sapfo är född på ön Lesbos i Grekland. Hon skrev lyriker.

1 kommentar:

  1. Du visar att du kan det mest centrala på omrädet litteraturhistoria.

    SvaraRadera

Söka jobb Ludvig 8A

Enligt detta test så var det 101 yrken som som passade mig där 12 av dem var perfekt matches. Jag tycker att detta test passade ganska br...