onsdag 26 april 2017

Athen och Sparta

Athen och SpartaAthen

kvinnor
kvinnan arbetade i hemmet. där hade hon mycket att göra, eftersom varje hushåll tillverkade nästan allt familjen behöver. kvinnan skulle bland annat:( karda, spinna och väva)
(sy kläder)(mala säd)(hämta vatten vid brunnen)(laga mat)(offra till hemmets skyddsgudar)(föda och uppfostra barn)(ge slavarna arbetsuppgifter). Kvinnan lämnade sällan bostaden. Hon fick inte delta i aktiviteter utanför hemmet och hon fick inte fatta viktiga beslut. Kvinnan stod under förmyndarskap, först under sin far sedan under sin man och slutligen under den äldste sonen, om mannen dog.

Man
manen var nästan aldrig hemma förutom när han åt och sov. manen skulle bland annat:
(försörja sin familj) (handla mat) (delta i politiska möten) (diskutera politik och filosofi) (gå på teatrar och idrottstävlingar). Den rika grekiska mannen jobbade inte med kroppsarbete för det ansågs som ofint. Han gick däremot till agorá eller till gymnasierna för att träffa folk och prata om politik idrotta eller prata skvaller om andra fattiga bondar. den fattiga mannen han jobbade antigen som bonde, hantverkare i städer, bagare eller som  byggnadsarbetare. mannen gifte sig när han var 30 år gammal fast med unga kvinnor dom kunde även ha kärleksaffärer medans dom var tillsammans med en tjej. det var vanligt att menen hade homosexuella förhållanden, ofta med unga men för man ansåg att det var riktig kärlek mellan två men. Mannen bar ett långt tygstycke av ylle eller linne virat runt kroppen, ibland en mantel med en lång tjock fläta.

Barnen
barnen dom var viktiga speciellt sönerna för att föra släkten vidare. många barn dog mer flickor än pojkar för att pojkar fick bättre mat och mer omsorg. dessutom satte man oönskade döttrar att dö. tills dom var nig stora för att lära sig mammans och pappans sysslor lekte dom med leksaker och roade sig skälva. i rika familjer så fick döttrar lära sig att läsa och skriva av sin mormor eller husslaven. rika pojkar dom gick i privat skola men dans fattiga pojkar gick i gemensam skolor.  när pojkarna fyllde 18 så fick dom gå en militärutbildning för att någon gån kunna skydda landet om det blev krig.


Söka jobb Ludvig 8A

Enligt detta test så var det 101 yrken som som passade mig där 12 av dem var perfekt matches. Jag tycker att detta test passade ganska br...