måndag 24 april 2017

Antikens Grekland

Antikens Grekland


Minoiska kulturen

Den minoiska kulturen var den första högkulturen på ön Kreta. Minoiska kulturen fanns för ca 5000 år sen under bronsåldern. Deras kung och religiösa centrum var palatset i Knossos. Det var för sin tid en väldigt avancerad högkultur med både tekniskt och kulturellt (arkeologer har hittat bevis för att man hade vattenburna avlopp och fler våningshus). Den minoiska kulturen värkar ha varit i sig en väldigt fredlig kultur då palatset i Kronos saknar försvarsmurar. Minoerna fick sitt namn efter den mytomspunne kung Minos. Forskare har kommit fram till att Knossos byggdes ungefär samtidigt som pyramiderna i Egypten. 

Levnadssätt & Landskapet

Grekland var ett bergigt område med en kust med många vikar och öar. På grund av det bergiga området så var det svårt att ta sig fram längst vägarna. Dom kom på en ide att dom skulle utnyttja kanalerna längst vattnet att ta sig fram på. Det skulle då vara ett mycket enklare sätt än att gå längst dom guppiga vägarna. Kusten och öarna hade då många naturhamnar där båtar och fartyg kunde ta sig in. Efter att ha varit på vattnet länge så vart grekerna duktiga sjömän och dom började då att färdas längst medelhavets kuster. Många greker var bönder och sjömän. Bönderna odlade maten och just därför var deras jobb viktigt för människorna. Det fanns dessutom mycket åkerjord runt om i Grekland på grund av det bergiga området.

Antiken & "Europas rötter"

Antiken brukar kallas "Europas rötter" eftersom man kan se så många spår av grekisk och romersk kultur än idag. Till exempel så uppfann dom de olympiska spelen, Teater och filosofi. Dom kom även på olika styrsel sätt i världen som exempelvis monarki och demokrati. Antiken i Grekland varade mellan 700-talet f.kr och 400-talet f.kr.

Stadsstat

Från början bodde bönderna i dalgångar nära den mark som de odlade. De odlade spannmål som dom sedan transporterades till hemstaden. De byggde fästningar uppe på bergstoppar, dit kunde dom fly ifall fiender närmade sig. De grekiska stadsstarterna växte snabbt och började så småningom skaffa sig kolonier runt om medelhavet. Dom anlade en mängd kolonier runt Medelhavet mellan åren 750 och 550 f.Kr. Varför grekerna skaffade sig kolonier var på grund av att befolkningen ökade kraftigt och att det blev ont om mat. Senare så byggdes husen runt ett torg i närheten av fästningen. Torget var centrum för allt som hände i staden och dit kom både hantverkare och köpmän. På bergstoppen högst upp så uppfördes ett tempel till stadens gud. De började dessutom ta med sig råvaror ifrån sina kolonier bland annat metaller och tyger. Till sist byggdes en försvarsmur. Varje stad bildade en egen stat, en så kallad stadsstat. den del av staden som låg högst upp kallades akropol. Akron är grekiska och betyder "höjd".

Handel

Jordbrukarna inriktade sig  på att producera sådant som gick bra att sälja, framför allt olivolja och vin. Dom tillverkade sådant som hade knytning till handeln, till exempel krukor för transporter av olja och vin och andra produkter som kunde säljas. Grekerna köpte råvaror runt medelhavet. Dom viktiga råvarorna var spannmål, timmer samt järnmalm och koppar. En annan viktig handelsvara var slavar. De utförde en stor del av arbetet i Grekland. I gruvorna bröt dom silver och guld, De sådde, de skördade, de tillverkade kläder och redskap och skötte hushållet. 

Källor

jag har hittat all fakta ifrån Wikipedia, SO-Rummet, Youtube samt historia boken och egen kunskap sen innan. Varför jag tror att de dom skriver är trovärdigt är för att dom skriver hyfsat lika, och ju mer sidor som skriver samma sak ju säkrare blir jag på att det är sant.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söka jobb Ludvig 8A

Enligt detta test så var det 101 yrken som som passade mig där 12 av dem var perfekt matches. Jag tycker att detta test passade ganska br...