tisdag 16 maj 2017

Olympiska Spelen och gudar i Grekland

Gudar


Grekerna tänkte att deras gudar levde ungefär som människorna gjorde och att de aktivt kunde blanda sig i varje människas liv. Därför gällde det att hålla sig på gudarnas bra sida och försöka ta reda på deras syfte, såväl med ens eget liv och stadsstaternas framtid. 
I varje stadsstat dyrkades olika gudar. En del av gudarna var gemensamma för hela Grekland, ett exempel på en sådan gud var Zeus, den högste guden av alla. Även Apollon, som var musikens, poesins och andra konstarters gud, och Athena, vishetens och krigets gudinna var sådana gudar. Dionysos var en fruktbarhetsgud som var mycket populär och firades vid stora fester då alla festade loss med vin, dans och mycket vilda lekar.
Grekland hade många heliga platser, dit folk från hela landet begav sig för att få hjälp och råd från gudarna. En av dessa platser, var Delfi där ett av Apollons tempel låg. Där fanns en prästinna vid namn Pythia, som man trodde kunde spå framtiden. En annan helig plats som fanns i norra Grekland var berget Olympos där man trodde att gudarna bodde. Gudarna begav sig då och då ner till människorna och intervenerade med deras liv. De hjälpte dem, straffade dem och blev till och med kära i dem. Flera stora och bekanta hjältar var barn till gudar.
Människorna visste mycket väl att de var tvungna att hålla sig på gudarnas goda sida och därför offrade man då till gudarna från heliga parker och tempel.
På utseended såg gudarna ungefär likadana ut som oss människor. De liknade oss också genom att de var slumpartade men även lätta att irritera.
Tolv gudar var bosatta uppe på Olympos. Kring Zeus, gudarnas kung, fanns hans bröder Poseidon och Hades, systrarna Hestia, Demeter och Hera, som även var hans fru- samt barnen Aten, Afrodite, Ares, Hefaitos, Apollon och Artemis.

Olympiska Spelen


Vart fjärde år så vandrade grekerna till den heliga staden Olympia. Olympia var Zeus heliga stad där det bara fanns tempel, altaren, teatrar, träningslokaler och arenor för tävlingar.  De skulle uppleva de olympiska spelen, de stora idrottstävlingarna till guden Zeus ära. Idrottsfesten var i början två fester som hölls till Zeus. I samband med de religiösa festerna ordnade grekerna också idrottstävlingar. De varade i fem dagar och det tävlades i hästkapplöpning, löpning (eventuellt med vapen), brottning, boxning, och femkamp.
Vid tävlingarna fick endast män delta och kvinnor fick inte ens vara närvarande. Männen tävlade även nakna. Det var en stor ära att vinna och särskilt betydelsefullt blev det när man vunnit femkampen. Segraren fick förutom äran, en lagerkrans att sätta på huvudet. En olympisk mästare blev även belönade av sin hemstad, till exempel med gratis mat under ett år. Hade en person vunnit spelen tre gånger, fick en egen staty som ställdes upp i tempelområdet.
Men man tävlade inte bara inom sport, utan man tävlade även inom musik och poesi. Deltagare och åskådare kunde även samlas för att se skådespel.
Grekerna älskade teater. Det var greker som uppfan den teaterform vi har i västvärlden idag. Många av de antika grekernas skådespel spelas upp och uppskattas fortfarande, över hela världen. Skådespelet var inte bara fängslande underhållning, utan de handlade om gudar och myter, om varför människor gör som de gör och om vad som är rätt och orätt för människan i livet.
Till tävlingarna som hölls kom fria grekiska män (inga slavar) från alla de små grekiska städerna. Som sagt, kvinnor fick ej vara närvarande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Slavhandel Melissa

Slavhandel Förr & Nu Blogginlägg Slavhandeln har funnits under en lång period. Slavhandeln startade först på 1500-Talet...