onsdag 7 juni 2017

Styrelse i Aten & Sparta

Aten
 
I Aten har de funnits både monarki och diktatur. Monarki innebär att en kung styrde och därifrån kommer ordet "monark" som betyder kung. I till exempel Sparta fanns en slags demokrati. Kungen styrde och ställde i samhället och tillslut fick folket nog och kungen fick överge större delen av sin makt. Då bildades istället en ny styrelse, demokrati. Alla fria män som var över 21 år hade rätten att rösta på olika politiska förslag. På så sätt blev landet mer delaktiga i politiska beslut tack vore demokratin. Fast kvinnor och barn hade fortfarande ingen rösträtt och det dröjer flera tusen år innan kvinnan också fick rätten att rösta. Officiella folksamlingar bildades också och därmed ett råd. Rådet kan beskrivas som dagens riksdag och där beslutades alltså viktiga beslut om krig och annat. Alla vuxna och fria män hade rätt att rösta.  det bildades också ett råd som slumpvis valde ut 50 män genom lottdragning. Det var viktigt att alla som skulle rösta var närvarande vid beslutsfattningar, man kunde därför inte tänka igenom sina beslut lika noggrant. Vilket skickliga talare utnyttjade till sin fördel och därmed fick de större påverkan på folket. Starka män och grupper kunde också ta det till sin fördel genom att försöka påverka folkmassans uppfattning för att få igenom sina egna förslag.
 
Dagens demokrati ser väldigt annorlunda ut. Alla män och kvinnor har idag rätten att rösta gällande politiska ärenden. Man har dessutom mer tid att fundera över sina beslut fast skickliga talare fortsätter sin påverkan på folket. Det är mycket svårare att få igenom ett förslag eftersom så många ska rösta. Vi i Sverige röstar fram representanter, som ska representera våra tankar så gott de går. Valmöjligheterna mellan de olika representanterna är många men vem som än blir vald har personen inte alls så mycket makt. Förslagen måste gå igenom så många råd innan de kan fastställas.
 
Sparta
 
I Sparta bildades det ett kastsystem som indelade tre olika folktyper. Dessa klasser var spartiaterna, perioikerna och helioterna. Spartiaterna var den ledande klassen som styrde landet, alla män som tillhörde denna klass hade rösträtt. Perioikerna var den så kallade mellanklassen. De flesta arbetade som hantverkare och levde ett bra liv trots att de styrdes av den ledande klassen. Helioterna var den lägsta klassen och arbetade oftast som bönder, de var tvungna att ge halva sin skörd till spartiaterna. Därför uppstod konflikter mellan den lägsta och ledande klassen. Helioterna gjorde mycket uppror som spartiaterna var tvungen att försvara sig emot.
 
Därför bildades en stor armé som stöttade spartiaterna. Men för att en stor armé skulle bildas behövdes starka krigare. Därför kom kvinnorna bli till större betydelse, nu skulle de föda starka krigare. Pojkarna som föddes påbörjade sin utbildning vid 7 års ålder. De lärde sig att leva spartansk, alltså enkelt. De svarade sakligt och kort, åt enkel mat och var listiga.
 
Jämförelse
 
Dagens samhälle ser mycket annorlunda ut. I Sverige har vi demokrati som innebär att  alla myndiga har rösträtt oavsett kön, utseende, religion eller sexualitet. I det svenska samhället blir man myndig vid 18-års ålder. Då får man ta körkort, köpa alkohol på barer och får rösträtt. Man rösta på olika partier som framför ens åsikter till viss del. Vi har jobbat hårt för de trivsamma samhället vi har idag genom att se människors olikheter som en positiv sak istället för en negativ sak och för att fortsätta utveckla samhället måste vi fortsätta uppskatta varandra.
 
// Alva Lundberg 7A


1 kommentar:

Slavhandel Melissa

Slavhandel Förr & Nu Blogginlägg Slavhandeln har funnits under en lång period. Slavhandeln startade först på 1500-Talet...