tisdag 30 maj 2017


Romerska författare

De 5 generna är Lyrik, Drama, Fabler, Epos Myter, Lyrik är tillsammans med epik och dramatik, en av skönlitteraturens tre klassiska huvudgenrer. på engelska betyder ordet lyric fortfarande låttext, medan genren kallas poetry.Drama finns i två gener Tragedi och Komedi. Tragedi är med ett olyckligt slut och komedi är med ett lyckligt slut. Myter var saga om gudar de lärde folk om hur man skulle vara . Fabler var sagor med ett budskap och med djur som huvudroll och lärde folk hur man ska göra i vissa situationer. Epos är en längre berättelse på vers. Kännetecknande för epos är bland annat att realistiska inslag blandas med mytiska på ett sätt som ligger sagan nära.

Catullus


Catullus är född 84 f,Kr. död 54 f.Kr. Han föddes i en rik familj i Verona. Han kom till rom som ung och blev där upptagen i en krets snillrika. Han har även tjänstgjort som officer i den romerska armen. En gång för tog han en resa till mindre Asien annars tillbringade han sin levnad i Rom.  25 av hans dikter handlar om hans kärlek till Lesbia. I andra utger han hat till Julius Caesar. Han skrev dikter och de som är typiskt är att de är korta.


VergiliusPublius Vergilius Maro född 15 Oktober 70 f.Kr. i andes ganska nära Mantua i nuvarande Lombardiet i Italien. Han dog 21 September 19 f.Kr. Brindisi som är nuvarande Puglia i Italien. Han var en Romersk poet han är mest känd som författare till det romerska nationaleposet Aeneiden. I modern tid så ser man Vergilius som urromare för att hans ursprung inte är ifrån rom. Han kom tidigt till Rom för att studera och spreds troligen hans dikter. Som var riktigt bra.

1 kommentar:

  1. Du visar att du har kunskaper på området litteraturhistoria.

    SvaraRadera

Söka jobb Ludvig 8A

Enligt detta test så var det 101 yrken som som passade mig där 12 av dem var perfekt matches. Jag tycker att detta test passade ganska br...