onsdag 24 maj 2017

I Rom fanns det olika sätt att skriva några av dem är myter, epos, fabler och lyrik.

Av fablerna skulle det lära folk och hur man skulle bete sig eller lära ut något. Och det var alltid djur som huvudpersonerna. Det är en kort kärnfull berättelse som inte gör anspråk på att vara sann. Fransmannen Jean de la Fontine som levde på 1600 talet skrev fabler på vers.

Myter handlar derimot om gammla Gudar och hur det bestemmde över människornas liv man känner inte till alla författare men man tror att många var diktare. Ordet myt betyder egentligen rätt och slätt.

Man använde drama ofta i teater spel. En drama kille är Sofokles. Sofokles har skrivit mer än hundra dramer 7 styckna av dem hundra har varit tragedien.

epos är en längre berättelse på vers och utgören subgenre till epiken. Termen andvänds även om längre berättande prosaframställning av skönlitterär art.

lyrik är tillsammans med epik och dramatik en av skönlitteraturens tre klassiska huvudgener. Ordet lyrik kommer ifrån ordet lyric på Engelska.

Några författare är Gaius Valerius Catullus, född 84 f.Kr. i Verona, död 54 f.Kr., var en romersk poet.
och Publius Vergilius Maro, född 15 oktober 70 f.Kr. i Andes nära Mantua i nuvarande Lombardiet i Italien, död 21 september 19 f.Kr. i Brindisi i nuvarande Puglia i Italien, var en romersk poet.

Romarna tog sättet att skriva från Grekland

1 kommentar:

  1. Du visar vissa kunskaper på området litteraturhistoria.

    SvaraRadera

Söka jobb Ludvig 8A

Enligt detta test så var det 101 yrken som som passade mig där 12 av dem var perfekt matches. Jag tycker att detta test passade ganska br...