söndag 28 maj 2017

Filosofer och vetenskapsmän


Filosofer och vetenskapsmän

Vetenskapsmän

Till största del var vetenskapsmännens uppgift att utforska världen. Att komma på saker som ingen visste tidigare, och att ta reda på hur universum såg ut.

Några kända vetenskapsmän var Aristarchos, Aristoteles och Arkimedes. Aristarchos trodde att solen låg i centrum och att jorden går i en bana runt den. Genom att veta det så insåg han att solen inte snurrade runt jorden och att jorden då inte var i mitten. Aristoteles trodde att jorden såg ut som ett klot och låg i centrum, Han trodde dessutom att himlakroppar var väsen. Arkimedes var en matematiker och han var den första som kom på hut man kan räkna omkretsen på en cirkel. Han kom även på det som vi idag kallar för "Arkimedes princip" som innebär att om man släpper ner en sten i en hink helt full med vatten. Så de som händer är då att vattnet som far ut ur hinken när stenens släpps ner väger lika mycket som stenen som släpps ned.

 De som hade en stor möjlighet att utforska världen under Alexander den stores tid var just vetenskapsmännen, De hade dessutom möjligheten att kunna sprida sina tankar till andra människor eftersom de kunde följa med hans erövringståg. Alexander grundade en stad vid namn Alexandria. Så småningom så blev staden en handelsstad med handel från hela medelhavet. De grundade dessutom ett institut i staden där vetenskapsmän fick möjlighet att bland annat utforska rymden, djur, växter och att läsa papyrusrullar i institutets stora bibliotek. De dem kallade institutet var Moseion.

Filosofer

Filosofer eller så kallat "vishetens vänner". Filosofer var de personer som hade många tankar. Tankarna kunde vara om meningen med livet, vart vi kom ifrån och hur allt startade. Några av tankarna filosoferna hade har vi stor betydelse av idag. Bland annat så var de dem första under antiken som upptäckte vattnets kretslopp och att jorden är rund. Filosoferna förlitade sig inte på myter och trodde inte på gudar.

Några kända filosofer var exempelvis Platon, Sokrates, Aristoteles och Pythagoras. Platon trodde att världen var en kopia och en skuggvärld av den riktiga världen. Den riktiga världen kallades för "idévärlden". I idévärlden var allt oförstörbart och perfekt. Sokrates Tyckte att all kunskap måste börja med en undersökning. Eftersom att Sokrates inte trodde på någon gud så vart han dömd för gudlöshet. Aristoteles var en lärling till Sokrates. Aristoteles kallades även för "världens största tänkare". Han var också en av grundarna till våra skolämnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söka jobb Ludvig 8A

Enligt detta test så var det 101 yrken som som passade mig där 12 av dem var perfekt matches. Jag tycker att detta test passade ganska br...