måndag 24 april 2017

Antikens Grekland

Athen var tillsammans med Sparta en av de ledande stadsstaterna i Grekland. Trots att Sparta och Athen låg nära varandra so levde människorna mycket annorlunda.


Huvudsakligen arbetade kvinnorna hela dagarna i hemmet. Eftersom att varje hushåll tillverkade nästan allt familjen behövde hemma där fanns det mycket att göra där. Hon skulle bland annat kardemumma, spinna och väva, sy kläder, mala säd, hämta vatten vid brunnarna, laga mat, offra till hemmets skyddsgudar, uppfostra barnen och till sist skulle hon även ge slavarna arbetsuppgifter.
Kvinnan lämnade sällan bostaden, hon fick inte delta i aktiviteter utanför hemmet och inte heller ta några viktiga beslut.
Kvinnorna stod alltid under förmyndarskap, först under sin far och sedan under sin make och slutligen under den äldsta sonen. Om manen dog levde dom fläta kvinnorna ett mycket friare liv.
Fadern bestämde vem dottern skulle gifta sig med och äktenskapet grundades hemskt sällan på kärlek utan syftet var bara att skaffa barn, man ville helst ha söner eftersom att det ansågs att bara dom kunde föra släkten vidare.
Kvinnorna bar en dräkt som bestod av ett stort tygstycke som var svept runt kroppen och satt fäst med nålar och band. Dräkten var gjord av ylletyg eller linnetyg och den gick hela vägen ner till fötterna och till sist hade dom håret uppstoppad med ett band.


Mannen var i praktiskt taget nästan aldrig hemma förutom när han sov och åt. Han hade mycket att göra och skulle bland annat försörja familjen. Han skulle bland annat handla mat, delta i politiska möten, diskutera politik och filosofi och till sist gå på teater och idrotts tävlingar.
Dom rika grekiska männen sysslade inte mad kroppsarbete eftersom att det ansågs vara ovärdigt. Där emot gick han till agorá eller gymnasierna för att träffa andra. Gymnasierna var offentliga anläggningar och det var där männen satt diskuterade politik och filosofi och de senaste skvallret. Annars för att ägna sig åt idrott
Dom fattiga männen brukade bland annat jobba som hantverkare i verkstäder, som bagare, byggnadsarbetare eller som bönder.
När manen var ungefär 30 år gammal gifte han sig med en kvinna som oftast var betydligt mycket yngre, både före och under äktenskapet kunde mannen ha kärleksaffärer vid sidan om.
Killarna hade lik som tjejerna ett stort tyg stycke på sig som svepte runt kroppen och en del hade även en mantel och håret uppstoppat i en fläta.


Barnen var jätte viktiga framförallt sönerna för det var bara dom som ansågs kunde föra släkten vidare. Många barn dog tidigt speciellt flickorna eftersom att det var pojkarna som fick den bästa maten och omsorgen och ibland kunde man även stoppa ut oönskade döttrar att dö i till exempel skogen.
De flesta barnen roade sig med dockor, trädjur och skallror. När dom blev lite äldre skulle pojkarna lära sig sin fars yrke och flickorna skulle lära sig hushållssysslorna av sin mor.
I de rika familjerna fick även döttrarna lära sig läsa va sin mor eller en husslav. Pojkarna gick i privatskola där dom bland annat fick lära sig läsa, skriva, räkna, spela instrument och gymnastik. Sedan när männen fyllt 18 fick dom en millitärutbildning som dom gick i i flera månader. 

Dom rika familjerna bodde i ett fint sten hus med en kringbyggd gård. Fasaden mot gatan hade inga öppningar förutom porten in till huset. De stora husen värmdes upp av stora fat med glödande träkol. 

Dom fattiga människorna levde i enkla hus längs trånga och smutsiga gator, husen var byggda av soltorkat tegel och de rum som lång mot gatan fungerade också som butiker eller verkstäder.
I de alla familjer åt det huvudsakligen bröd till frukost och lunch och till de kunde dom ha getost, oliver eller fikon. För de fattiga familjerna bestod oftast middagen av korngröt med några grönsaker som var täckta av olivolja, medans de rika unnade sig fisk och kött som fågel och lam, dom hade även mer grönsaker och drack vatten eller vin som var utspätt med vatten till middagen.

Dom flesta greker var bönder och även i athens utkanter fanns det ett stort antal jordbrukare oftast hade en bonde bara ett litet stycke jord att försörja sig och sin familj på. dom odlade oliver, vete, korn, frukt och grönsaker de viktigast djuren var åsnor, får och getter. 


SPARTA

Spartianerna av hela tiden tvungen att skydda sig mot heloterna, som ofta gjorde uppror mot dom. Men det var inte bara heloterna som hotade det fanns massa andra fiender utanför spatas gränser. därför var det jätte vigtigt för spartanerna att ha en bra arme och hela livet inrättades efter armens krav.
redan när pojkarna vart sju år fick dom flytta till statliga skolor där dom uppfostrades till ett liv i hären. genom hård fysisk träning fick dom lära sig att klara av hunger, köld och trust. dom som räknades som goda soldater i sparta skulle äta enkel mat, vara listig och ge korta, sakliga svar.
kvinnornas uppgift var att föda friska barn som kunde bli goda soldater. alla barn undersöktes av statens ädlast gjorde mo barnet var friskt och starkt mog att få leva, och det inte var det dödades de.

kvinnarna och mennen var i regel 18 år när de gifte sig mannen bodde i militär lägret nästan hela livet medans kvinnan levde hemma på gården. eftersom att mennen var så mycket borta så mycket hade kvinnorna ett stort ansvar och också ganska stor frihet. kvinnorna övervakade arbetet i jordbruken och brukade även vara med på aktiviteter utanför huset. flickorna tränades för att bli fysiskt starka och dom fick till skillnad från athens flickor likan mycket mat som pojkarna. dom hade med frihet och inflytande än andra grekiska flickor.


/Amanda Eklund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Söka jobb Ludvig 8A

Enligt detta test så var det 101 yrken som som passade mig där 12 av dem var perfekt matches. Jag tycker att detta test passade ganska br...